Ultimele articole

Atentia in Sah

June 3, 2015 / christiansen / Diverse

Șahul contribuie la dezvoltarea cognitivă a practicanților săi. Este de notorietate acest fapt, motiv pentru care s-a acreditat sintagma „jocul minții” pentru lupta desfășurată între armatele albă și neagră pe tabla cu 64 de pătrate.

Atenția este unul dintre procesele cognitive pe care șahul îl solicită intens pe durata desfășurării unei partide.

Cei doi șahiști care se confruntă la tablă sunt obligați să gestioneze relațiile între 32 de figuri, fiecare dintre acestea cu propriile reguli de deplasare. De cele mai multe ori complexitatea relațiilor avansează în profunzime, astfel încât combatanții trebuie să perceapă amenințări care survin uneori după ce se mai efectuează pe tablă câteva deplasări de figuri .

Pentru copii preșcolari și pentru școlarii mici (6-10 ani) dezvoltarea atenției joacă un rol important în planul dezvoltării personale.

În cadrul procesului de pregătire a copilului pentru școală, educația atenției voluntare reprezintă un aspect important. La vârsta de 6 ani copilul își poate menține atenția asupra unei activități, în medie, 40 minute, în timp ce la vârsta de 10 ani, copilul se poate concentra voluntar până la 50 minute. Aceste performanțe pot fi îmbunătățite prin exercițiile și jocurile specifice șahului.

Jocul minții oferă un pretext pentru atragerea copiilor într-un mediu prietenos, populat cu personaje fantastice, cai, regi, turnuri, context care le va permite dezvoltarea în sensul dorit de instructor.

 

 

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.